«Number 9,

                       number 9,

                                               number 9,

                                                            number 9 …»

  

SISTE BILDE: Amatørfotografen Paul Goresh, som var en stor beundrer av John Lennon, tok dette bildet av popikonet og hans drapsmann bare timer før det fatale skjedde.  (Foto: PAUL GORESH)

SISTE BILDE: Amatørfotografen Paul Goresh, som var en stor beundrer av John Lennon, tok dette bildet av popikonet og hans drapsmann bare timer før det fatale skjedde. (Foto: PAUL GORESH)

 

For 30 år siden – i kveld, amerikansk tid – ble John Winston Lennon skutt.

Drept av en sinnsforvirret fan som trodde han ville bli John, om han bare fikk ryddet denne Lennon av veien.

Som en annen helgen ble den mytiske John Lennon født på sin egen dødsdag.

Hvor tilfeldig var det, i så måte …

… at mannen bak låter som «One after 909», «Revolution No. 9» og «#9 Dream» (en sang fra Lennons niende album som utkom i den niende måned i 1974 og nådde en niende plass på hitlistene) ble erklært død kl 11.07. (Legg sammen sifrene i dødsøyeblikket.)

… at opphavsmannen til albumtitler som «Rock’n'roll music» og «Mind Games» (!) som begge har ni bokstaver, ble født på den niende dag i oktober 1940, klokken 6.30 (Legg sammen sifrene i fødselsøyeblikket).

… at navnene John Ono Lennon og Yoko Ono Lennon inneholder ni o’er?

… at deres sønn, Sean, også er født på den niende?

… at etternavnet på Johns beste venn, McCartney, inneholder ni bokstaver?

… at navnet Taffy Williams, den biologiske far til Johns norske søster, Lillian Maria Ingrid Pedersen, er sammensatt av ni forskjellige bokstaver?

… at ni ulike bokstaver formulerer Johns viktigste parole: «give peace a chance»?

… at fødestedet Liverpool også består av ni bokstaver?

… at hans bolig, leilighet nr 72 i Dakota-bygningen lå på 72. gate (adder 7 + 2 De samme tall, for øvrig, som i hans barndoms skolebuss, Route 72..

… at Lennons drapsmann var besatt av romanen «Catcher in the Rye», som har 26 kapitler – han ville skrive det 27. (2+7) – derav tittelen på filmen om mordet, «Chapter 27»?

… at sykehuset han ble kjørt til, Roosevelt (ni bokstaver), ligger på Niende gate?

… at da han ble erklært død, var klokken fire om morgenen i Liverpool, på grunn av fem timers tidsforskjell (og der har vi det igjen; 4 + 5) – da var det blitt den 9. desember i fødebyen…

Og visste dere forresten at Paul McCartney egentlig døde i en bilulykke i 1966 og ble erstattet av dobbeltgjengeren Billy Shears?????

 

 

"PAUL'S DEAD NOW, MISS HIM, MISS HIM:" Jeg har møtt og intervjuet Billy Shears en rekke ganger, og det slår meg hvor usannsynlig lik han er Paul McCartney.... (Foto: JAN PETTER LYNAU, VG)

"PAUL'S DEAD NOW, MISS HIM, MISS HIM:" Jeg har møtt og intervjuet Billy Shears en rekke ganger, og det slår meg hvor usannsynlig lik han er Paul McCartney.... (Foto: JAN PETTER LYNAU, VG)

 

Epilog:

I de tretti årene som har gått siden han falt for morderhånd, har Lennon-kultusen nådd høyder han selv ville betakket seg for. Slik han heller ikke ville satt særlig pris på revisjonistene som har forsøkt å ubetydeliggjøre ham.

Som alltid er sannheten et sted mellom de konstruerte bildene av John Lennon som henholdsvis dysfunksjonell rebell og martyriatet hardcore-fansen og de mest historieløse kronikørene har belemret ettermælet med.

Avskrellet mytologien var John Winston Lennon en stor låtskriver — sammen med Paul McCartney antagelig Den Største i vår tid.

Han var en glitrende sanger, en ufullkommen (men stilskapende) gitarist, en middelmådig prosaforfatter, en lekende absurdist, en halvgod billedkunstner, en riktig dårlig skuespiller, en betydelig verbalartist, en artikulert talsmann for sin tid — til enhver tid — og han behersket performance-genren til det ytterste.

 Enten han tilbrakte bryllupsreisen en uke i sengen i Amsterdam eller han kledde seg naken i all offentlighet, lå det en tanke bak. Den kunne være politisk, men også kunstnerisk, motivert. Helst det siste. Som politiker var han ikke mye tess, noe som gjør Nixon-administrasjonens frykt for ham enda mer angstbitersk og latterlig.

Satt på spissen, men ikke mye: John Lennons liv var hans kunstverk — dels i egen regi, dels iscenesatt av Yoko Ono. Som all betydningsfull kunst var det resultatet, for ikke å si syntesen, av motkrefter som utfylte og utfordret hverandre.

Det er meningsløst å spekulere rundt hva Beatles hadde vært om ikke Yoko Ono hadde grepet inn i John Lennons liv. Beatles var barn av sin tid, og selv om oppbruddet kunne skjedd i hyggeligere former, var avviklingen uavvendelig.

Spørsmålet er ikke hva Beatles kunne vært uten Yoko, men hva John Lennon ikke ville vært om hun hadde uteblitt fra hans liv.

En mye kjedeligere fyr, og en ditto verden, er jeg redd.

John Lennon sa det selv, i sitt aller siste intervju samme dag som han døde: De to han hadde samarbeidet best og lengst med, var Paul McCartney og Yoko Ono.

Hva de musikalske skillelinjer mellom John Lennon Paul McCartney angår, var disse distinkte allerede fra begynnelsen av.

Mens Lennons melodier beveger seg horisontalt og veves sammen gjennom harmonier i kjeder av toner som repeteres, går McCartney vertikalt til verks. Hans musikk bygges gjerne opp i store intervaller, med til dels et betydelig spenn.

Der Lennon er minimalisten og realisten som tonefølger sine tekster i en rytme nær opp til selve teksten og tekstfraseringen, er McCartney melodikeren og romantikeren.

Jeg tror Yoko Ono var inne på noe da hun i et intervju med The New York Post i forbindelse med 20-årsminnet for mannens død, sa at John Lennon antagelig ville vært verdens første hvite rap-artist om han hadde fått leve.

Men det får bli med tankeeksperimentet. I likhet med utopiene Lennon selv postulerte, naive som de var, er det lite konstruktivt å fokusere på det som kunne vært.

«Jeg er kanskje en drømmer,» synger han i «Imagine», og drømmene skal man ta vare på.

Men drømmetolkning er en upresis vitenskap, og vi har mer enn nok av hans konkrete etterlatenskaper å glede oss over.

For meg holder det i massevis.

 

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende