Eyvind het han, og lo antagelig fra han ble født.

EYVIND SOLÅS: 11.mai 1937 - 22.april 2011

EYVIND SOLÅS: 11.mai 1937 - 22.april 2011

Langfredag sovnet han stille inn, uten større oppstandelse enn en nyhetsmelding fra arbeidsgiveren gjennom 33 år og en vemodig vakker nekrolog på nrk.no, ført i pennen av vennen og kollegaen Erling Wicklund.

Ikke at jeg hadde forventet at Eyvind Solås skulle gå ut av vår tid til pauker og basuner, men kanskje en kantate for mannskor? Og brautende minneord fra Professoren? En menuett for klaver og klyster av Komponisten – den han fikk Kongens fortjenstmedalje i kvikksølv for?

professoren

Eyvind er det morsomste menneske jeg har kjent. Et musikalsk og humoristisk geni, begge deler underkjent og dels misforstått av den brede allmue, men et kreativt oppkomme av vidd og munter galskap for de mange, tross alt, som hadde sansen.

Akademiker. Revyskuespiller. Pedagog. Journalist. Komponist. Forfatter. Kjært barn. En folkelig elitist.

Knapt noen har gjort mer for bred formidling av smale uttrykk enn ham. Ikke alle oppfattet den rause selvironien i Eyvinds harselas med overfølsomme kunstnere og selvbevisste autoriteter. Ikke engang hans egne sjefer i NRK skjønte hvilket aktivum han representerte.

Men en motvillig deportasjon fra TV til radio midt på 90-tallet viste seg som en stor lykke. Her våknet de obskure Musikknytt-karakterene hans til live igjen; Professoren, Komponisten, Byråkraten, Pianolærerinnen. Heimstadlyrikeren Wilhelm Grytebu, mannen bak det berømte diktet Fjellet. (Også utgitt på tysk: Das Geberg.)

Disse absurde kommentatorene fra sidelinjen.

kompEn sen Festspillkveld i Bergen våget jeg meg inn i dette abrupte universet sammen med opphavsmannen selv. Det må være slik det føles å sitte ved leirbålet og jamme Beatlessanger i tospann med Paul McCartney.

Senere, under vår faste julemiddag, skulle vi årlig avslutte taffelet med å ringe vår felles venn i Trønder-Avisas kolofon som Professoren og Komponisten og avlegge rapport fra «Årsmøtet i Norsk Mannskorforbund».

Skulle ikke forundre om Professoren slår på tråden i år også.

Fra skjult nummer.

***********************************************************************

 

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.
html.

 

 

Se Eyvind intervjue Jahn Teigen her: (NRK Musikknytt 7.april 1976) http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/552187/ 

Eyvind intervjuer Harald Sæverud (april 1972) http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/20277/ 

Eyvind er gjest i NRK-programmet “Tilbake til 1978″: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/442412/ 

TILBAKE TIL 70-TALLET: Eyvind Solås var 41 år i 1978

TILBAKE TIL 70-TALLET: Eyvind Solås var 41 år i 1978

Tips oss hvis dette innlegget er upassende