Italienere rømmer Roma i dag etter en profeti fra 1915 om at Det Store Jordskjelvet vil rasere byen 11. mai 2011.

colusseum3

Ifølge flere italienske nettaviser har en av fem romere tatt fri fra jobb, tatt barna ut av skolen og forlatt hovedstaden i løpet av gårsdagen og morgentimene i dag.

Via sosiale medier som Facebook og Twitter har hysteriet utviklet seg til panikk i deler av lokalbefolkningen, som ikke har latt seg berolige av forsikringer fra landets myndigheter om at utsiktene for jordskjelv akkurat i Roma er svært små.

Bakgrunnen for den aparte folkevandringen er et syn som den selvlærte seismologen og dommedagsprofeten Raffaele Bendandi skal ha hatt i 1915, ut fra planetens stilling akkurat i dag.

DOMMEDAGSPROFET: Raffaele Bendani

DOMMEDAGSPROFET: Raffaele Bendandi

Hans teori gikk ut på at jordskjelv var forårsaket av en himmelsk gravitasjonskraft som i gitte situasjoner ville påvirke jordskorpen og bevegelsene i de underliggende platene som kontinentene hviler. Ifølge Bendani kunne de aller fleste skjelv anslås på forhånd ved å regne seg frem til spesifikke planetkonstellasjoner.

Raffaele Bendandi ville ha gått inn i historien som nok en tullekopp hadde det ikke vært for at han – med noe velvilje – forutså jordskjelvene i Avezzano 13. januar 1915, som tok livet av 30 000 mennesker, samt i Marche-provinsen i 1924 og i Friuli i 1976, hvor 1000 døde og 45 000 mistet hus og hjem.

Bendandi døde i 1979 uten noen gang å ha vært i stand til å komme opp med et vitenskapelig holdbart forsvar for sine teorier – annet enn de faktiske forhold at han år i forveien hadde sagt hvor og når jordskjelvene ville finne sted. Som regel traff han med en margin på et par dager, riktig nok i utsatte provinser hvor man forventet at noe ville skje, og mange av hans profetier slo aldri til.

Den sjansen er det mange romere som ikke ønsker å ta i dag.

En som derimot tok Raffaele Bendandi og hans hjemmesnekrede vitenskapsteori på største alvor, var den italienske fascistføreren Benito Mussolini. Han utnevnte Bendandi til Ridder av Italias krone – og forbød ham samtidig å komme med flere offentlige forutsigelser om mulige naturkatastrofer uten å konferere med Il Duce selv. Hvis ikke ville det vanke landsforvisning.

Romas skolemyndigheter har varslet at jordskjelvfrykten ikke er gyldig fravær, og har ingen forståelse for de som har tatt sine barn ut fra skolen på dette grunnlag. Arbeidstakere som plutselig er blitt syke i dag, eller er borte fra jobb uten å ha avtalt ferie på forhånd, vil måtte fremlegge en godkjent sykemelding hvis fraværet ikke skal få konsekvenser for ansettelsesforholdet.

Samtidig viser italienske nettaviser bilder av butikker, kafeer og restauranter som har satt opp skilt i vinduene der det fremgår at man har stengt på grunn av muligheten for nært forestående jordskjelv.

Seismologer ved Italias geofysiske institutt har i to dager poengtert overfor nasjonale medier at jordskjelvfrykten er absolutt ubegrunnet hva Roma angår, men at det er registrert «noe aktivitet» rundt vulkanen Etna på Sicilia. Samtidig vil ingen helt avvise at et skjelv likevel kan inntreffe, rent hypotetisk, fordi det er umulig å forutse akkurat når det eventuelt vil inntreffe.

Slik ingen heller forutså jordskjelvet som rammet L’Aquila rett nordøst for Roma i 2009, hvor 300 mennesker omkom.

 

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.
html.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende