Bye, bye, «lille» Lambda.

TWIN TOWERS?: Juan Herreros har fått kritikk for at Lambda er en kopi av Woermann-tårnet (som han også har tegnet) i Las Palmas. Så er det atter andre som mener at vinnerforslaget ser ut som noe helt annet. (Foto: ERLING OKKENHAUG)

TWIN TOWERS?: Juan Herreros har fått kritikk for at Lambda er en kopi av Woermann-tårnet (som han også har tegnet) i Las Palmas. Så er det atter andre som mener at vinnerforslaget ser ut som noe helt annet. (Foto: ERLING OKKENHAUG)

Utsettelsen av vedtaket om å flytte Munch-museet fra Tøyen til Bjørvika, er i realiteten siste spiker i kistelokket for det omstridte byggeprosjektet.

Etter press fra Plan- og bygningsetaten og Høyre-fraksjonen i byrådet, skulle kommunens byutviklingskomité i går kveld gi grønt lys for iverksettelse av prosjekt Lambda. I stedet valgte komiteen å utsette saken til etter valget. Dermed er det takk for seg for Juan Herreros’ vinnerutkast til nytt Munch-museum i Bjørvika.

Selv om det skulle bli borgerlig flertall i Oslo også de neste fire år, vil det ikke være praktisk mulig å samles om den prisbelønte spanske arkitektens forslag. En realisering av det kontroversielle høyhuset i vannkanten ved Operaen var helt avhengig av et forpliktende byggevedtak før kommunevalget.

Dette fordi Lambda er et luftslott i den forstand at det aldri har vært forankret i et reelt politisk flertall.

Bygget har trassig overlevd på plantegninger, takket være eiendomsutviklernes behov for å ha kulturbygg i Bjørvika. Den folkelige entusiasmen har glimret med sitt fravær. Ikke en gang i Høyre er begeistringen større enn at aksjonen «Høyrevelgere mot Lambda» har oppstått.

Frp har stilt seg bak Lambda utelukkende fordi Oslopartiet er bundet på hender og føtter i et byrådssamarbeid hvor de må hykle sin støtte til kulturmilliarder de prinsipielt er imot. Venstre er som vanlig splittet, mens Ap, SV og Rødt vil utvikle nytt og større Munch-museum på Tøyen til halve prisen av Lambda.

Dersom Libe Rieber-Mohn (Ap) overtar byrådsleder Stian Berger Røslands kontor etter valget, blir Lambda skrinlagt. Dersom Høyre fortsetter i posisjon, kan de ikke lenger regne med Fremskrittspartiets Lambda-støtte. Det kunne Høyre strengt tatt ikke nå heller. Frp varslet tidligere i sommer at de ikke følte seg forpliktet til å stå ved Lambda-forliket. Dette ble trukket tilbake etter at Aftenposten omtalte tilbaketoget. Like fullt var det Frp som fikk byggevedtaket utsatt i går – av hensynet til en samlet opposisjon, som det nokså rørende het i begrunnelsen.

Lambdas profil var den karakteristiske knekken på toppen.

Nå har hele prosjektet fått en knekk. Karakteristisk den også.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende