TAORMINA, Sicilia (VG) Den ytre eurokrisen synes å ha styrket Silvio Berlusconi på hjemmebane. Hans egen kan bli verre å forklare.

Skjermbilde

Fredag gikk den italienske statsministeren ut og sa at situasjonen krever stabilitet. Å skrive ut nyvalg til våren, slik «alle» har forventet, er derfor uaktuelt, ifølge Berlusconi.

Samtidig offentliggjorde flere medier dokumenter som knytter ham personlig og svært konkret til flere kvinner som har vært omtalt i sex-anklagene mot 75-åringen.

Overfor EU har Silvio Berlusconi vist at han var i stand til å komme opp med en spareplan, og markedet har gitt ham ny tillit til å gjennomføre reformene.

Kritikerne har snudd

Hjemme har en del av Berlusconis kritikere snudd på flisa etter behandlingen han fikk på EU-møtet sist helg.

Først ble han innkalt på teppet til Nicolas Sarkozy og Angela Merkel og fortalt hva slags økonomisk politikk Italia måtte føre. Deretter ble han ydmyket av de to på en pressekonferanse.

Det ble for drøyt, selv for italienske opposisjonspolitikere. Ingen fransk president eller tysk kansler har noe med å vanære Italias statsminister. Det vil de gjøre selv.

Uansett gjør ingen dette bedre enn Berlusconi. Private bankutskrifter som ble publisert i går, i forbindelse med korrupsjonssaken mot statsministerens tidligere partisekretær, inneholder spesifikke navn og konkrete summer.

Mellom januar 2007 og juni 08 betalte han ut 17 millioner euro (ca 135 mill. kr) til venner og politiske forbindelser, samt sjefredaktøren i den høyreorienterte avisen Il Giornale.

Undertøysmodeller og nattklubbvertinner

Men summene som har vakt mest oppsikt er de til sammen tre millioner kr han har brukt på smykker til navngitte kvinner – TV-annonsører, undertøysmodeller og nattklubbdanserinner – samt utbetalinger på til sammen 20 millioner kr til såkalte VIP-vertinner, missekandidater fra tidligere østblokkland og allehånde hæppedamer fra gameshows på hans egne TV-kanaler.

Magnhild Meltveit Kleppa skal imidlertid ikke ha mottat armbånd fra Berlusconi i denne perioden, ifølge utskriftene.

.

(Denne kommentaren er også publisert i VGs papiravis, 29 okt 2011.)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende