ATHEN (VG Nett) Statsminister Georgios Papandreou overlevde tillitsvotumet i det greske parlamentet med knapp margin i natt.

VANT: Statsminister Georgios Papandreou fikk tillitsvotumet han trengte i den greske nasjonalforsamlingen i natt. (Foto: SCANPIX)

VANT: Statsminister Georgios Papandreou fikk tillitsvotumet han trengte i den greske nasjonalforsamlingen i natt. (Foto: SCANPIX)

Om han blir sittende perioden ut, er en annen sak. Under sin dyptfølte tale til nasjonalforsamlingen åpnet han både for sin egen avgang, og for at Hellas skal kunne ledes av en koalisjonsregjering uten hans medvirkning.

Forutsatt at han fikk delegatenes støtte, må vite.

Vilje til makt

Samtidig er det vel ingen som betviler Papandreous vilje til makt, og at han – som han så til de grader har bevist så langt – er villig til å gå til ytterligheter for å holde på denne makten.

Utspillet om folkeavstemming om EUs krisepakke kan vanskelig vurderes som annet enn en kald, men åpenbart kløktig manøver for å binde uttalte tvilere i egne rekker til masten.

Før avstemmingen i parlamentet i natt, var det syv av dem. Seks medlemmer fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet Pasok, samt en uavhengig kandidat som tidligere har brutt ut fra de konservatives rekker. Nå er hun tilbake i folden.

«Ryker euroen, ryker EU».

Samtidig ble Papandreous invitt å regne som en offisiell håndsrekning til det høyrepopulistiske partiet Nytt Demokrati om å slutte rekkene for å berge Hellas, gresk økonomi  - og eurosamarbeidet. Ikke bare det. Hele EU, faktisk, om man skal tro den tyske forbundskansler Angela Merkels mantra: «Ryker euroen, ryker EU».

Når ND og dets leder, Antonis Samaras, så til de grader slo den hånden av – tydeligvis i et desperat forsøk på å spille Papandreous’ spill – ble opposisjonen i stedet stående igjen med svarteper. Som det partiet som ikke ønsker å være med på den nasjonale dugnad som trengs internasjonalt for å redde EU.

For Samaras var utfallet i natt det verst tenkelige. Å tape med en, eller to stemmer, kunne blitt vurdert som taktisk. Å tape en slik avstemming med åtte røster vitner mest av alt om vrang vilje, og vil slå tilbake på ham som en som ønsket å føre Hellas og hele eurosonen ut i uløkka – utelukkende for å ramme den sittende statsministeren.

Det spørs om det er noe godt grunnlag for en koalisjon.

På den annen side, og hvis vi igjen skal vurdere strategen Georgios Papandreou og hans åpenlyse taktiske evner, er det slett ikke umulig at han kan tenke seg å dele på den byrden som må komme. Han vet inderlig vel at de kravene som EU stiller til gresk økonomi, vil koste. De vil koste mye politisk goodwill internt, ikke minst, og da kan det kanskje være like greit å fordele ansvaret på begge de store partiene.

Kjøpt tvilerstemmer

Vi skal heller ikke glemme de antatt troverdige ryktene om at Papandreou skal ha kjøpt de siste tvilerstemmene i egne rekker med en forbeholden lovnad om å trekke seg, forutsatt at han fikk medhold i det som skulle være en slags siste seier for statsministeren. Deretter skulle han finne anledning til å gå av med verdighet, som det ble sagt.

Helt opp på ministernivå har denne avtalen blitt bekreftet. Hvorvidt Papandreou føler seg forpliktet til å følge denne nå som Antonis Samaris har opptrådt som han har, skal være usagt.

Men hvis det blir en samlingsregjering, noe mange observatører her tydeligvis mener, ligger det an til at nåværende finansminister Evangelos Venizelos overtar som leder for et slags forretningsministerium. Dette skulle i henhold til den opprinnelige planen kun sitte til nyvalg fant sted. Men ut fra tillitsvotumet som Papandreou tross alt fikk, er det knapt noen grunn til å skrive ut nyvalg – enda så høyt Antonis Samaris skrek ut om dette i natt.

Jeg vet jeg gjentar meg selv nå; men jaggu er det ingen som gjør greske parlamentarikere rangen stridig når det kommer til politisk teater.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende