ATHEN (VG) Grekerne har overtatt flåttens rolle i avisoverskriftene. Nå advarer ekspertene mot Hellas-ferie.

AKROPOLIS: Lørdag hedde jeg denne perlen nesten for meg selv ... (Foto: YNGVE KVISTAD)

AKROPOLIS: Lørdag hadde jeg denne perlen nesten for meg selv ... (Foto: YNGVE KVISTAD)

Det handler om eurokrise, må vite, og da kan vi puste litt lettere. For er det noen som ennå ikke har klart å skjønne denne finansuroen, er det de såkalte ekspertene.

Verken fagøkonomer eller politisk ekspertise er i stand til forklare eksakt hva vi står overfor, hva som har skjedd, eller hvilken vei det går.

Jeg klandrer dem ikke. For det aller meste her handler om psykologi, og det er ingen eksakt vitenskap.

Men se nå på dette bildet som ledsager disse linjer. Det er tatt midt på dagen i går. Jeg hadde Akropolis praktisk talt for meg selv. Og før det tilbrakte jeg et par timer på det fantastiske nye Akropolis-museet. Heller ikke da gikk jeg i kø, akkurat.

Slik er det vanligvis ikke på en lørdag i grekernes flotte hovedstad.

Athen er en by, i likhet med Roma, hvor især de historiske severdighetene er turistmål året rundt. Naturligvis er det færre besøkende her i høst- og vinterhalvåret enn i vår- og sommersesongen. Men i går var vi så få ved Perikles’ hovedverk, Parthenon, at vi rett og slett begynte å hilse på hverandre og fortelle hvilket land vi kom fra. Hun var fra Hadeland, viste det seg.

At turistene allerede er begynt å svikte Hellas er alarmerende – selv om streikende grekere og saktegående flyveledere har seg selv å takke. Men det dette landet trenger aller minst, er at vi som elsker gresk kultur, mat og lynne nå velger bort øyloffingen til Amorgos eller storbyferien til Athen.

KAFELIV: Finnes det en vakrere beliggenhet for å innta sin kaffe? (Foto: YNGVE KVISTAD)

KAFELIV: Finnes det en vakrere beliggenhet for å innta sin kaffe? (Foto: YNGVE KVISTAD)

Hvert eneste år reiser 360 000 norske turister hit til Hellas, og sammen med reisende folk fra andre land legger vi igjen rundt fire milliarder euro her.

Ved siden av shipping, som tross alt beriker kun en gresk, utflagget elite, er turistnæringen grekernes største inntekstkilde.

For nordmenn med fokus på lav eurokurs er et land i begynnende resesjon også billig å besøke.

Selv i blaserte Athen har prisene på restauranter og tavernaer gått ned med 30 prosent det siste halvåret.

Den største fallitterklæring er ikke om Hellas konker. Den som har prøvd å drikke retsina i en annen atmosfære enn den greske, vet hvor vellykket det er.

(Denne kommentaren er også publisert i VGs papiravis 6. november)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende