TAORMINA (VG) I 25 år var han Thor Heyerdahls offisielle fotograf. Nå forbereder Walter Leonardi en personlig minnebok om den verdensberømte norske eventyreren.

PÅSKEØYA: En av bøkene som Walter Leonardi og Thor Heyerdahl laget sammen.

PÅSKEØYA: En av bøkene som Walter Leonardi og Thor Heyerdahl laget sammen.

Leonardis fotografiske hyllest til reisekameraten har vært i støpeskjeen helt siden Heyerdahl sovnet inn i den vesle landsbyen Colla Micheri på Den italienske rivieraen i 2002, 87 år gammel. Da hadde de to jobbet sammen til det siste.

Så sent som i 2000 var Heyerdahl og Leonardi på en arkeologisk ekspedisjon sammen – på et jorde i Enna-provinsen, den eneste provins på Sicilia som ikke grenser mot havet.

Sicilianeren Leonardi, kjent for sine arbeider for National Geographic og LIFE, jobbet med en bok om sin barndoms øy da han så noe han tenkte ville interessere den norske oppdageren. I nærheten av byen Pietraperzia fotograferte han noen rydningsrøyser, ikke uvanlig i et landbruksområde, men hans trenede blikk så også noe han mente å gjenkjenne fra flere reiser med Thor Heyerdahl.

Lokale arkeologer avviste at dette kunne være noe annet enn et akkumulert resultat av bønders steinplukking. Men da en av Italias fremste arkeologiske eksperter, Emanuell Anati, dukket opp for å besiktige åkerlappen, sluttet han seg til Heyerdahls teori.

Ifølge Anati hadde Leonardi og Heyerdahl funnet et nærmere 5000 år gammelt byggverk, antagelig et av Sicilias betydeligste oldtidsminner.

piramide-sicana-enna

Cirumeddi, som strukturen kalles, er nærmere 30 meter lang, 12 meter høy, og bygd rundt en bergformasjon med fire terrasser og innhugde trappetrinn som leder opp mot høyeste punkt.

Fortsatt strides de lærde om hva dette kan være; om det Thor Heyerdahl mener må ha vært et alter kanskje bare er en steinblokk; om det som ser ut som ulike byggetrinn, er naturlig erosjon; om murfragmentene på toppen er rester fra de første sivilisasjoners gudstilbedelse, eller noe en senere gjeter har laget for å skaffe seg ly.

piramide-sicana-sicilia

Bildene som var utgangspunkt for oppdagelsen vises nå på en utendørsutstilling - Sicilia in Viaggio – på Riverside Walkway rett ved Themsen i London.

De 46 fotografiene fra hele middelhavsøya skal deretter på turné til New York, Moskva, Emiratene, Berlin, Paris og Shanghai.

Etter det vil motivene fra Pietraperzia finne veien til Leonardis fotodokumentasjon av Thor Heyerdahls eventyrlige historie og siste oppdagelsesreise.

(Denne kommentaren er også publisert i VGs papiravis 23.11.2011)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende