TAORMINA, Sicilia (VG) Tyskernes intervensjon i Italias indre anliggende vil ingen ende ta. Nå vil de devaluere landets dyrebare ikon.

DER SPIEGEL: 21.11.2011

DER SPIEGEL: 21.11.2011

Ikke før har «Angela Merkel-styrte EU innsatt en eurokrat som ny statsminister i Roma», slik det ble formulert av den britiske avisen The Independent på onsdag, så skriver det anerkjente tyske ukemagasinet Der Spiegel at selve symbolet på Den evige stad – hunnulven som oppfostret menneskebarna Romulus og Remus ved Tiberens bredd, er en forfalskning.

Statuen, vel å merke; den som angivelig ble formet av en etruskisk billedhugger for 2500 år siden, og som utgjør en av hovedattraksjonene  på Capitoline-museet i Roma, er visst ikke laget omkring den mytiske grunnleggelsen av Roma i 753 f.Kr. likevel.

Der Spiegel har gått videre med opplysninger som avisen La Repubblica opprinnelig publiserte i 2006, da de grov frem en hemmelig rapport som museet selv skal ha underslått.

I forbindelse med en såkalt karbondateringsprøve under restaurering av statuen i år 2000, ble den gjennomgått og analysert på alle vis. Da fattet italienske kunsthistorikere mistanke om at den ikoniske statuen kanskje var en kopi fra 1200-tallet laget av en spansk kunstner. Dette fordi bronsefiguren er støpt på en karakteristisk måte, og fordi det er benyttet en teknikk som umulig kunne være kjent for etruskerne som levde i førromersk tid.

Adriano La Regina, professor i etruskisk historie ved La Sapienza-universitetet i Roma, slo tidligere i uken fast at skulpturen må stamme fra middelalderen, men at det ikke fratar den dens symbolske viktighet.

I går svarte Umberto Broccoli, en kjent arkeolog, forfatter, TV-personlighet og ekspert på romersk historie, at ulven med de diende tvillingene tvert imot må være fra etruskisk tid, fordi i middelalderen var symbolet på Roma en løve. Han mener det er ulogisk at man i den tid skulle ha gjort slike bestrebelser for å gjenskape den mytiske hunnulven som en kostbar bronsestatue.

Norsk er ulven i hvert fall ikke. Da ville den vært skutt og gjemt unna.

(Denne kommentaren er også publisert i VGs papiravis 25.11.2011)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende