Opprinnelig publisert i VGs papiravis 23.12.2011:

TAORMINA (VG) Sicilia hadde ikke vært seg selv om ikke festbordet bugnet. Aldri bugner det mer enn på julaften.

Julebord på Sicilia

I likhet med alt annet i dette sammensatte landet, er også italienske juletradisjoner varierende fra region til region. Historisk var juledag viktigere enn julekvelden, og pakkene måtte barna vente med helt til epifanìa, Helligetrekongersfesten 6. januar.

Og i likhet med alt annet i Italia, er sicilianske juletradisjoner et eget kapittel. Øyfolket var de siste til å ta opp tradisjonen med juletre. Den kom med amerikanerne da allierte styrker fordrev italienske fascister og tyske nazister fra Sicilia – et poeng sicilianerne vet å minne Roma om når det passer seg slik; de underkastet seg aldri Mussolini.

Opprinnelig var julaften faste. En kveld med mager mat i respekt for Jesu’ komme.

Gradvis ble middagen julekvelden selve Måltidet. Slik utviklet Sicilia en egen juletradisjon som skiller seg fra fastlandets feiring. Av det magre gjenstår kun fisken. Til gjengjeld skal den anrettes og serveres i et slikt omfang at den enkelte familie kunne mettet Finland.

Nord på øya er tallet 13 (etter Jesus og hans 12 disipler), i sør er tallet tre (etter Den hellige treenighet). Her i Taormina er tallet syv (den tid det tok Gud å skape verden. Ernæringsmessig får vi håpe darwinismen aldri slår an her.)

Det skal altså være syv slag fisk gjennom hele måltidet; blekksprut, sardiner, scungili (snegler), reker (eller hummer) og blåskjell som antipasti (forrett); sandskjell og pasta (spaghetti alle vongole) eller bacalao til mellomrett, og til slutt en hovedrett bestående av tunfisk, sjøørret, havabbor eller en annen «stor» fisk.

Skjermbilde

Skjønt; til slutt. Det er nå det begynner. Nå kommer dessertene og søtsakene; nå er det tid for cannoli og cassata og buccellati og panatone og alt som kan fylles med ricottakrem, draperes i melis og dynkes med marsalavin – som eggedosisen zabaglione.

Øyfolk lever i sin egen verden. Inuittene på Grønland skal ha 100 ord for snø. Øybefolkningen her har ikke ett for lavkarbo.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende