Opprinnelig publisert i VGs papiravis 17. januar 2012.

PORTO SANTO STEFANO (VG) «Costa Concordia» var aldri ute av kurs. Det var meningen at cruiseskipet skulle gå helt oppi fjæresteinene på øya Giglio.

Skjermbilde

.

Kapteinen står på sitt: Undervannskjæret finnes ikke på sjøkartet.
Så hvordan kunne han vite at det var forbundet med fare å manøvrere skuta i akkurat det farvannet?

Spørsmålet er feil stilt, som Kåre Willoch ville sagt.

Spørsmålet er: Hvorfor skulle kaptein Schettiono manøvrere skuta akkurat i det farvannet?

Det banale svaret er dårskap.

Lokalbefolkningen her i Porto Santo Stefano, de godt voksne som kjenner sin stolte sjøfartshistorie, begynte søndag kveld å mimre litt høyere enn på lørdag formiddag, da ulykken enda var ung.
Ryktene om en kaptein som hadde ført skuta på dumdristigste vis for bokstavelig talt å vise seg, ble i løpet av gårsdagen såpass håndfaste at påtalemyndighetene deler teorien.

Kapteinens «utilgivelige uansvarlighet», for å sitere statsadvokat Francesco Varusio, var en høyst privat honnør – et såkalt bukk – fra en skipskommandant til en annen.

Kaptein Schettinos hilsen til pensjonert kaptein Mario Palombo, angivelig en levende legende i cruiserederiet Costa Crociere, skulle også tjene som gest til «Costa Concordias» Chief steward (hovmester, for å bruke et landkrabbeord), Antonella Tievoli.

Begge har en nær tilknytning til Giglio. Da Tievoli – som er født og oppvokst på øya – ble gjort oppmerksom på hvilken intern ære han ble utvist, skal han ha sagt: «Pass på! Vi går alt for nærme land.»

Da var det allerede for sent.

Hovmesteren har gått i dekning i en annen by i provinsen Grosseto i Toscana. Men hans venner sier til den italienske avisen Corriere Della Sera at han er “revet i filler av skyldfølelse”.

Han hadde aldri bedt om noe «bukk», som den interne kodeks kalles, og føler han ufrivillig er blitt tildelt en hovedrolle i en av Italias verste skipskatastrofer.

I så måte deler han skjebne med Palombo, som angivelig hadde slike «bukk» til sjøfarende kolleger som sitt maritime varemerke. Men alltid ble det avklart med lokale havnemyndigheter først, hevder han.

Til Corriere Della Sera sier Palombo at han ikke skjønner hva Schettino har tenkt. Og for riktig å gni det inn, legger han til: «Skriv dette ned: Mine foreldre var fra Giglio. Jeg er født i Savona.»

Hvilket altså betyr at mottakeren av bukket ikke en gang var på øya. Og Hovmesteren insisterer på at han ville ha takket nei til slik ære, om han hadde visst om det farlige bukke-rittet på forhånd.

Menneskets dårskap er som sjøen, skrev dikteren. Ute av kontroll sluker den alt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende