Opprinnelig publisert i VGs papirutgave 20. januar 2012:

TAORMINA (VG) Ifølge overlevende gikk Céline Dions «My Heart Will Go» – temamusikken fra «Titanic»-filmen – over lydanlegget i restaurantene på «Costa Concordia» da cruiseskipet gikk på grunn sist fredag.

HAVARI: Cruiseskipet "Costa Concordia" ligger rett utenfor Isola del Giglio på vestkysten av Toscana i Italia. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE, Afp/ScanPix)

HAVARI: Cruiseskipet "Costa Concordia" ligger rett utenfor Isola del Giglio på vestkysten av Toscana i Italia. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE, Afp/ScanPix)

.

Denne skjebnesymfoniske ironi er ikke den eneste ved havariet, som fant sted på dagen to måneder før 100-årsmarkeringen for nettopp «Titanic»-forliset.

Av årsaker jeg ennå ikke har forstått, har spesielt italienske aviser de siste ukene vært smekk fulle av «Titanic»-stoff og minnebilag. Den sterkt myteomspunne skipskatastrofen lå derfor som et opplagt og svært aktuelt bakteppe i den italienske bevisstheten da ulykken utenfor Toscana fant sted.

«Titanic»-referansene er dessverre flere, ifølge de mange øyenvitneskildringene som synes å bekrefte at også «Costa Concordia» var et skip «som ikke kunne synke». Følgelig var det heller ikke nødvendig med evakueringsplaner og rutiner for en nødssituasjon…

Ironisk, på sitt vis i disse eurokrisetider, er det vel også at akkurat dette skipet i rederiets cruiseflåte har oppkalt dekkene etter EU-land. Likeså har EU-landenes hovedsteder gitt navn til fartøyets restauranter og vannhull. Et litt uheldig ordvalg, det der, kanskje.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende